sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Artisokka irti

Syys-sato suorastaan vyöryy toreille ja myyntitiskeille. Suurta, tuoretta , maukasta ja halpaa. Vain peruna ja maito ovat kalliimpia kuin Suomessa, mutta kuka nyt maitoa ja perunaa täällä haluaisikaan.


Paprikaa ja papua. Täytettynä, grillattuna ja kaikenlaisessa ruuassa. Hiukan oliiviöljyä, suolaa, pippuria,  parmesaania ja herkku on valmis. Väreistä sekä inspiroituu, että saa eri vitamiineja.


Varsinkin sunnuntai aamuisin aallonmurtaja, ranta ja lähivedet ovat täynnä kalastajia. Aamupäivällä he myyvät saaliitaan asukkaiden sunnuntaipöytään. Tuoreempaa ei saa mistään. Ravut kävelevät tiskillä.


Moni pelkää laittaa mustekalaa. Etelänmatkoilta on kokemuksia sitkeästä eineestä. Rannassa äijät mätkivät mustekaloja kallioon ja rullasivat sitten kannellisissa astioissa merivedessä. Ehkä siinä mureutettiin ruoka etukäteen. Hyvä sääntö on ettei mustekalaa saa kypsentää enempää kuin kymmenen minuuttia, jollei halua purukumia.

Tässä mustekala sää kyytiä niin, että mäiske käy. Aika inhottava ääni ja näky...

Ostereitakin näkyi tiskillä. Niitä on hankala avata. Ei tehnyt mieli tänään.



Torilta löytyy valtava lajitelma erilaisia papuja ja linssejä. Välimeren terveellisen ruokavalion kulmakiviä on se ettei syödä paljon lihaa eikä perunaa, vaan proteiinin lähteinä ovat pavut, linssit, juustot, kala ja sienet.

Paljon meille tuntemattomia syysvihanneksia on ilmaantunut torille. Pauliina antoi pikareseptejä kunkin valmistamiseen. Aivan kaikki ei ehkä jäänyt päähän, mutta suurin piirtein oivalsimme ja odotamme
kovasti huomista, jolloin ystävämme Reija ja Jyri tulevat tänne 12 päivän lomalle. Kokkailemme 
Suomessakin yhdessä ja he nimen omaan ovat lihattoman ruuan ystäviä. Reija improvisoi herkkuja vaikka jääkaapin valosta. Ostelemme yhdessä ainekset ja keittelemme pikkuisessa keittiössämme.


Tämä kori parvekkeellamme odottaa vieraita. Huomenna haudutamme uunissa täytettyä artisokkaa. Olen vallan ihastunut tähän herkkuun, joka Suomessa on liian kallis arkiruuaksi. Taisi olla 1€/kg täällä.

Hyviä ruokia ystävät ja mielellään hyvien ystävien kanssa.




Näin hyviä mandariineja ja viinirypäleitä ei olla saatu sitten Andalusian. Syömme varmaan kilon päivässä. Viinirypäle on, varsinkin punainen, on terveyden lähde, mutta ne kumiset ja kovakuoriset, joita Suomessa saa, ovat kaiken lisäksi hävyttömän kalliita. Näistä rypäleistä pulitimme 0.85€/kg.

Sinikka ja Markku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti