maanantai 21. lokakuuta 2013

Palaja Sorrentoon

Viime torstaina Nicola heitti meidät Barin lentokentälle, mistä vuokrasimme auton Napolinlahdelle ja Amalfi-rannikolle ajoa varten.

Ensimmäinen pysähdys piti olla Napolin argeologinen kansallismuseo.  Tulimme toisiin aatoksiin hyvän sään tähden  ja valitsimme Herculaneumin, joka myös oli edellisellä kerrella jäänyt väliin, koska emme löytäneet koko paikkaa. Tälläkään kertaa ei löytäminen ollut helppoa. Kiersimme Vesuviuksen täysin ympäri.  
Herculaneumissa on hyvin säilyneitä taloja. Turistit vain näyttävät sokeilta. Kuunnellaan opasta tai selostusta kuulokkeista ja elämys jää heikoksi. Tieto kannattaa kerätä kotona.

Vesuviuksen  purkauksessa tuhoutuneeseen Pompeiin alueeseen verrattuna Herculaneum on huomattavasti pienempi, mutta rakennukset ja seinämaalaukset  paremmin säilyneitä. Parhaat palat oli sieltäkin  siirretty Napolin kansalliseen museoon ja jäivät minulta tälläkin kertaa näkemättä.  Herculaneum on juuri sen kokoinen että lähes koko alueen jaksaa kävellä samalla kertaa. Tapasimme sattumalta suomalaisen arkeologiryhmän, joka oli  tekemässä  tutkimusta siellä. 

Bongasimme kaivauksilla suomalaisen argeologiryhmän. Niin kiire porukalla oli junalle, että nimet jäivät ottamatta.
Hetki ennen kuin Napolinlahdelle, Vesuviuksen alle syttyy valojen timanttivyö.




Palaja Sorrentoon on tunnettu iskelmä. Palattu on monestikin. Hotellimme oli heti keskustan jälkeen.  Matkamme sinne, keskellä pahinta ruuhka-aikaa  kapeiden katujen lävitse, kesti ikuisuuden.  Myöhästyimme hieman auringonlaskun alkuhetkistä, mutta illan  hämärtyessä saimme  upeita kuvia  Nopolinlahti ja Vesuvius taustana. Istuimme suositun näköalapaikan kahvilan terassilla ja joimme aperitiivit. Minulle lankesi kuin itsestään rossiini ja Sinikalle mimosa (vaimon tyttönimi on Rossi, tytär on Mimosa).

Mimosa on appelsiinimehu/kuohuviini. Sorentolainen oli tehty
limoncelloon. Tuhti oli rossiinikin.

Sorrennon keskeiset kauppakujat ovat kävelykatuja (ellei ota huomioon suihkivia skoottereita) ja täynnä myös katukappoja. Tyypillisesti on kaupan limoncelloa, kaikkea muutakin sitruunasta, koska ollaan maailman sitruunarannikolla. Siellä on myös erilaisia tekstiilejä, nahkalaukkuja, keramiikkaa jne. Teekuppia etsimme, mutta  liikepaikka oli myynnissä. Se oli  pettymys, sillä me olimme löytäneet rannikon parhaan taiteilijan. Ne työt saivat muiden keramiikkamyyjien esineet näyttämään suttuisilta tuherruksilta. Jatkamme teen juontia kokoon liimatusta kupista.

Kävelykadun varrella oleva piazza tarjosi meille  elämyksen. Saimme hyvää ruokaa vanhojen italialaisten tunnettujen  laulelmien ja ooppera-aarioiden säestämänä. Viereemme istui pariskunta Etelä-Afrikasta ja ilta kului kuin siivillä keskustelun, hyvän ruuan ja viinin höystämänä.

Näkäisenä unohdin taas kuvata oman ruokani. Pyysin lupaa kuvata
naapurin eväät.

Seuraavana aamuna  lähdimme ajamaan   Amalfi-rannikkoa  mutkittelevaa kapeaa vuosristotietä pitkin. Katsoime kaihoisin mielin Caprin suuntaan, muistaen edellisen käyntimme siellä. Ah, ne vanhat avoautot! Ohitimme Positanossa  keskustan vahingossa. Emme huomanneet äkkikäännöstä sinne ajoissa, vaikka olemme asuneet siellä.  Niillä kaduilla ei tehdä U-käännöksiä. Kaupunkia ohittaessamme meitä vastaan tuli  bussi.  Ohitus oli mahdoton, joten minun oli peruutettava hieman leveämpään kohtaan  sillä seurauksella, että auto raapaisi  talon rapattua seinään. Olin onneksi ottanut 30 euron vahinkovakuutuksen. Vaihtoehtona olisi ollut 800 euron takuusumma, joka olisi palautettu kokonaan autoa takaisin luovutettaessa vain jos mitään vahinkoa ei olisi tapahtunut. Noin 6 vuotta sitten samoilla ahtailla kujilla auton kyljet ruvelle ajaneena minut pelasti taloudelliselta katastrofilta samanlainen vakuutus.

Kokonaan emme missanneet Positanoa. Saimme hotellin terassilta näkymät kuuden vuoden takaiseen kotiimme.

Hieman Positanon keskustan ulkopuolella on viiden tähden hotelli Il San Pietro di Positano. Näimme laajan parkkipaikan ja kurvasimme siihen nähdäksemme Positaanon edes etäältä. Jätimme auton avaimet henkilökunnalle ja menimme hissillä pitkän matkaa alaspäin rinteeseen rakennettuun hotelliin. Halusimme nauttia kahvit  sen terassilla, josta oli upea näköala merelle.   Viereisellä kaakeloidulla penkillä makaili mielenkiintoisen näköinen herrasmies paksu sikari  suupielessään. Näimme myös kultivoituneelta vaikuttavan porukan, johon törmäsimme myöhemmin myös Ravellossa. Ilmeisesti musiikkipiireihin kuuluvaa väkeä.



Kahden mestarin töitä Ravellossa: Niemeyerin konserttitalo ja Palladinon veistokset.

Päivämme huipennus oli kuitenkin itse Ravello, tunnettu musiikkijuhlien tyyssija. Bongasimme Oscar Niemeyer sunnitteleman vau-arkkitehtuuriin   kuuluvan rakennuksen. Sen  soveltuvuudesta pittoreskiin kylämaisemaan käytiin aikanaan kovaa keskustelua ja se kohtasi asukkaiden taholta suurta vastarintaa. Samankaltaista keskustelua käydään vaikkapa mahdollisesta Helsinkiin rakennattavasta Guggenheimin museosta.
Viihdyimme erinomaisesti Ravellon Giardini Villa Rudolfon puutarhassa, jossa otimme valokuvia ikiaikaisista tuuheista puista. Puu rules! Pysyvästi mieleemme painuivat myös Ravintola Sigilgaidan terassin näkymät, sekä dolcena tarjotut satumaisen herkulliset annokset.

Tämä puu ja nämä kupolit ovat Ravellon symbooli. Kaupunki roikkuu Amalfin yläpuolella.

Ennen kuin ilta alkoi hämärtää kiiruhdimme tien päälle  kohti Italian saappaan toista tasaisempaa puolta. Ennen kuin pääsimme autostradalle jäi vuoristo-osuudelta mieleemme kahdessakin paikassa keskellä tietä velloavat ja menoamme viivästyttäneet vuohilaumat, joita miehet ja hieman laiskanpulskeat koirat ohjastivat. Vielä suurempi viivytys odotti etsiessämme reittiä Pescara-Bari -moottoritielle. Navigaattori oli mykkänä ja muutaman harhailusilmukan jälkeen selvisimme  oikealle baanalle ja huristimme nasta laudassa kohti Giovinnazzoa. Mielessämme  ystävämme Nicolasin toteamus, että nopeusrajoitukset täällä ovat  turisteja varten. Pääsimme parissa tunnissa onnellisesti perille noustaksemme seuraavana aamuna  palauttamaan vuokra-autoa Barin lentokentälle. Takaisin saimme  kyydin Mintun ja Jarkon autolla. He tulivat vieraaksemme Giovinnazzoon.

Markku























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti