Alan ymmärtää miksi tähän mennessä kaasutalouksissakin olen tavannut vain sähköuuneja. Luulet paistavasi 200 asteen lämmössä eikä tapahdu juuri mitään, hermo pettää ja väännät vähän lisää. Öljy kiehuu ja alkaa kuulua räjähdystä enteileviä ääniä. Syöksyt pelastamaan ateriasi juuri ja juuri ajoissa.
Kokeilin eilen täytettyjen paprikoiden tekemistä. Oli hellepäivä, joten ajatus ei ollut kovin älykäs. Yhdessä keikkuvassa alumiinikattilassa porisivat jättimäiset paprikanpuolikkaat, toisella liekillä lämpeni kanaliemi kannussa ja kolmannella shalottisipulit, valkosipulin kynnet ja jauheliha. Alhaalla posotti kaasu-uuni odottamassa viimeistä vaihetta. Olemme Italiassa. Minä en mitenkään voinut kiehauttaa pikariisiä, vaan aloin tehdä neljännellä risottoa. Risotto on italialaisen keittiön korkea mittari. Tuloksen on oltava tasaisen pehmeää, kiiltävää ja kosteaa. Siinä kokki punnitaan.
Viihtyisä meidän keittiömme on. Erikoisuutena tavattoman korkea pöytä. Markku arveli sen helpottavan spagetin syömistä. Ei ole pitkä matka pöy- dältä suuhun. |
Ensimmäisiä asuntoja vuoratessamme, kysyin: onko keittiössä teräviä veitsiä. Kokkisodassa ei pärjää tylsin asein. Aina vakuutettiin, että veitset ovat teräviä. Eivät ikinä ole olleet, mutta minä olen joka kerta varmistanut sen pakkaamalla muutaman oman veitsen varmuuden vuoksi. Vein omat veitset Unkariin, Ranskaan, Espanjaan, Portugaliin ja Turkkiin.Tällä kertaa en kysynyt, enkä pakannut omia aseita. Miksi ihmeessä en?
Italia ei tietenkään kauttaaltaan ole epäkäytännöllisten keittiöiden maa. Kun meillä halutaan tehdä tyylikäs ja kallis keittiöremontti, Italiasta hienoimmat romppeet tuodaan. Pauliinalla oli sisustuslehtien keittiö ja varmaan rikkaassa pohjois-Italiassa on eri meininki kuin täällä. On omalla tavallaan viehättävää kokata välineillä ja tilassa, missä on monen sukupolven jälki ja esineet. On
kuin mummoni mökissä aikoinaan.
Pääsen toki vähemmällä kuin italialainen vaimo tavallisesti. Markku tiskaa, kattaa pöydän, tekee salaatin ja pilkkoo ainekset. Kotona laitamme ruokaa vaihdellen pääkokkia, mutta täällä on helpompaa jos otan vastuun pääruuasta kun improvisointi uusilla aineilla ja nopealla hellalla sujuu kokeneemmalta paremmin. Muina syksyinä meillä on ollut grilli ja siinä isännällä yksinvalta.
Pauliinan on tuonut kalakauppiaalleen Suomesta Martinin puukon kalan fileointiin. |
Päädyimme keskusaukion reunaan kahville. Sade saartoi meidät pitkäksi aikaa, mutta meillä oli paljon puhuttavaa ja kysyttävää Pauliinalta.
Frutti di mare, meren herkut liki suoraan kalastajilta. Vain mielikuvitus kokilla rajana. Hinta on halvempi kuin silakalla Suomessa. |
sä asunto kaupat ihan meidän läheltä. Nyt ovat kaikki Markun lapsenlapset reilun kilometrin päässä meistä.
Sinikka
Toritreffien kuuluu päätyä piazan kahvilaan. Pullaan sorruttiin. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti